IKT Grenland

IKT Grenland / BloggTenk deg at det fantes en by i Europa som plutselig fikk muligheten til å starte helt fra scratch - med blanke ark. Tenk deg at denne byen hadde alle naturressurser og menneskelige ressurser perfekt plassert, nesten som et dekket bord. Tenk om de hadde landets beste handelssenter og noen av verdens sterkeste kulturtradisjoner å bygge på. Hva ville du gjort, da? Hva burde denne byen gjøre?

Ville du anbefale en by å tviholde på gamle utdaterte mønstre, eller ville du oppmuntre til løsninger som imøtekommer den nye verdens muligheter og krav? Ville du stimulere en bys befolkning til å tenke isolert og smått, eller ville du pekt på mulighetene den har til å skape noe stort og spennende?

Jeg er stolt av å være fra Grenland. Vi har vist gang på gang at vi snur nederlag til større seier enn det opprinnelige nederlaget så ut til å være. I dag er temaet Skien. Kunne du kjenne deg igjen i beskrivelsen av Klosterøya, som ligger i hjertet av byen? Jeg spør: Er vi klar over hvilken fanTAStisk mulighet Klosterøya er? ...hvordan øya for alvor kan bidra til å sette Grenland på kartet?

Opp gjennom årene har jeg snakket med de fleste av menneskene og lederne i Grenland som har visjoner og vyer for hva vi ønsker å skape, og her kommer kraftsalven: Klosterøya kan bli et solid bidrag! (Akkurat nå er temaet Klosterøya, og med dette --ingen forkleinelse-- til alle andre byer og steder i regionen, bare så det er sagt! Selv er jeg Drangedøling.)

Hvordan ser vi fremtiden i Grenland?

Fremtiden krever et tett samarbeid mellom akademia og arbeidsliv. Det vet vi. Fremtiden krever at forskning, utvikling og innovasjonsarbeid går hånd i hanske med traineeprogrammer, nystartede så vel som godt etablerte bedrifter. Informasjons- og kommunikasjonsteknologi må være helt i tet, og helst kombinert med evnen til å kringkaste til hele verden kjapt og effektivt. Grønn teknologi, helseteknologi og bioteknologi kommer til å velte over oss. Entertainment er en voksende industri og benyttes i stadig større grad til pedagogiske formål.

Klosterøya??! Ja, Klosterøya kan ha alt dette. Tenk om vi gradvis kunne styrt dette i retning av et miljø som for alvor setter regionen på kartet. Skien og Grenland kunne blitt et fremtidens metropol som tiltrekker mennesker, bedrifter, kompetanse (eks studenter / forskere), investorer, gründere og vekstskapere fra hele verden. Hvorfor ikke? Hvorfor skulle man ikke en gang si om Grenland: "USA har Silicon Valley, Europa har Silicon Island"?

OK, så tanken blir litt for stor og vidløftig. La oss ta dette ned på et mer spiselig nivå, da...

En vårdag i 2028 går to av ca 400 studenter fra Klosterøya til gågata i Skien. De prater om prosjektoppgaven de skriver i samarbeid med to IT-bedrifter. Den ene studenten bor i Porsgrunn og har kjøpt leilighet fordi boligmarkedet er i vekst. Den andre studenten kommer fra Ulefoss og bor fortsatt hjemme. Begge har søkt seg inn i et traineeprogram som gjør det mulig for dem å jobbe i en fremtidsrettet bedrift og et fagfelt som gir mange muligheter. De lokale studentene er en minoritet, for 67% av det akademiske folket i Grenland kommer fra utlandet. Utelivet og aktiviteten i byen er... akkurat passe.

Noen har valgt å studere i Grenland fordi Klosterøya har en unik sammensetning av faglige miljøer. En produksjonsarena for dans- og scenekunst integrert i et mediemiljø der radio, TV, lokal- og riksaviser har sine lokaliteter, gjør at det fra Klosterøya daglig kringkastes profesjonelle og innovative budskap. Bedriftene og skolene gjør bruk av pressens utstyr og studio. Det meste av storkommunen har vokst sammen. Flere bedrifter i Norge har kontorer enten på Herøya Industripark eller på Klosterøya, og det er naturlig siden mulighetene er så mange. Et bibliotek som ikke lenger har hovedfokus på fysiske bøker, men som med ny arkitektur og teknologi tilgjengeliggjør kunnskap på helt nye måter er en av mange styrker. Og slik fortsetter det.

Best av alt er likevel følelsen av å bo og leve på et sted der menneskene har bakkekontakt. Tempoet er, som vi vel sa tidligere... akkurat passe. Lenge leve vekst i Grenland!

Umulig sier du? Langt unna? Nei, hvorfor det? Akkurat nå gjøres det viktige (små) valg som enten muliggjør eller kullkaster fremtidens muligheter. Er det på tide at vi samarbeidet bedre? Er dagen kommet for å skape nye jobber ved å danne spenstige miljøer? Er du også klar for å være del av noe vi kan være stolte av? Da må vi vite hva vi vil, og politikerne er helt sentrale i denne prosessen.

 E. Vidar Top | Ernst & Young

 

Er du klar over hvor viktig det er for oss mennesker at vi heier på hverandre?

Som en fire år gammel datter så treffende sa da mamma lurte på hva hun skulle gjøre mens jenta spilte strikkballtennis i hagen: "Du skal rope hurra og si at jeg er flink, og sånn..!"

 

På fredag var jeg i Eventyrfabrikken med barna våre. Mens de eldste løp rundt, var jeg stort sett sammen med de tre yngste. Idet vi dannet en liten opp-og-ned konkurranse i den lengste sklia begynte jeg å heie på dem, en etter en. Litt flaut i starten, jada... Men opplevelsen var elektrisk. Det kom raskt flere barn til, og alle ville at jeg skulle heie på dem. Det tok ikke lange tiden før vi hadde et aldri så lite heia-kor som rytmisk klappet og ropte. Og prestasjonene uteble ikke!

Hvilken enorm forskjell noen høylydte godord utgjør. Kan du se forskjell på barns adferd når man heier på dem? Helt klart! Kan man se forskjell på barn som spiller fotball og passer på hva stillingen en. Uten tvil! Har voksne det samme behovet for positive tilbakemeldinger og oppmerksomhet. Jeg tror det! Kan du se forskjell på mennesker som selv måler egne resultater? Absolutt!

Det er ikke uten grunn at vi i IKT Grenland nører opp under en kultur der vi heier på hverandre. I dag tar du utfordringen: Se en kollega i øynene og fortell vedkommende hva du setter pris på ved ham / henne. Og hvorfor ikke gjøre det samme med en kunde eller en konkurrent? Ikke minst overfor en i familien... Det blir liksom litt sent å vente med lovord til begravelsen, selv om det er nettopp der de fleste av oss er flinkest.

I dag vil jeg komme med noen lovord til alle de som trofast stiller opp på kveldsmøtene til IKT Grenland - siste torsdag kveld hver måned. Jeg vil forsikre dem om at de gjør mer godt enn de kanskje er klar over. I den store sammenhengen er kanskje ikke det IKT Grenland har fått til noe av overveldende betydning, men når det gjelder enkeltpersoner vet jeg av førstehånds erfaring ved at mange opp gjennom årene har kommet til meg og sagt hvor godt det har gjort dem å være sammen med positive mennesker som fokuserer på felles prestasjoner i et nettverk.

 

Klosterøya solgt

I stedet for å ramse opp en rekke nyheter vil jeg denne gangen løfte frem den store og viktige, så den får fortjent med oppmerksomhet. Denne uken overvar jeg pressekonferansen der den historiske kontrakten ble formelt signert. Både Varden, TA, NRK, TV Telemark og øvrig presse har løftet frem begivenheten som vi håper vil sikre ikke bare spennende boforhold, men enda viktigere, også fremtidig næringsutvikling av Skiens mest sentrale landområde.

Ellers mye annen oppmerksomhet i mediene denne uken. Noen eksempler:

 

Kveldsmøte torsdag 27. januar

På neste kveldsmøte får vi besøk av ingen ringere enn Terje Mjøs. Mer info kommer snarlig. Etter storfusjonen mellom de største IT-aktørene i Norge er det konsernsjefen selv som har et spennende budskap å dele.

 

Software 2011

Stor og omfattende konferanse i regi av Den Norske Dataforeningen ved navn Software 2011.

 

Obs! Bjarne Nærum fra HiT delte denne tankevekkende artikkelen om Helse og IKT fra Computerworld med meg denne uken.

 

Mvh E. Vidar Top

Styreleder IKT Grenland

 

Følg IKT Grenland online:

LinkedIn l Facebook l YouTube l Twitter

 
 

Litt blandede drops denne gangen. Ønsker velkommen til en ny medlemsbedrift. Spennende greie om Klosterøyas fremtid. I dagens oppdatering også hva jeg anser som en skikkelig liten perle. Og så tar jeg meg omsider tid til å komme med noen formelle oppfatninger om datalagringsdirektivet, som lenge har vært debattert, men som nå ser ut til å nærme seg et politisk vedtak, dessverre.

 

Vi ønsker Fortuna Rådgivning velkommen som nytt medlem. De har erfaring fra forretningsutvikling, strategisk rådgivning og krevende omstillingsprosesser og feirer nå 10 års jubileum.

Siden sist har jeg fått mange positive tilbakemeldinger på siste nyhetsbrev. Det er tydelig at medlemsbedriftene har sterk vilje til å jobbe sammen om samlokalisering. Vi er åpne for innspill på hvilke lokasjoner vi bør løfte frem i tiden som kommer. Jeg vil også snart friste med ulike prospects for hver mulig lokasjon, slik at det blir lettere å sammenligne de ulike alternativene og hvem av medlemsbedriftene det kan være aktuelt å være nabo med.

I disse dager later det til å være konkrete forhandlinger om kjøp av Klosterøya. Blir spennende å se hva dette bringer i tiden som kommer. Tenk at det er mulig å kjøpe en så sentral bydel i dagens Norge. Helt vanvittig! For en mulighet for noen som vil noe stort.

Dette året spesielt, har det vært intens debatt knyttet til datalagringsdirektivet. Hva er dette egentlig? Hvordan berører det deg og meg? Frem til nå har jeg valgt å ikke kommentere saken, men nå som det kan se ut til at regjeringen omsider er i ferd med å vedta 12 måneders lagring av alle dine data er det kanskje på tide at du vet litt om dette. Wikipedia (anbefales) er som vanlig en god kilde til informasjon. Selv synes jeg min gode venn og tidligere kollega Martin Bekkelund har formulert noen av argumentene mot direktivet meget godt. Og for ordens skyld. Også jeg er i mot det potensielt store feilgrepet et slikt vedtak vil være, i alle fall slik det nå foreligger.

Og som belønning for at du også denne gangen leste hele nyhetsoppdateringer har jeg en liten perle til deg, som helt sikkert vil bidra til økt julestemning. Som min egen bror sa på Facebook, i går kveld: "Jeg aldri har hørt noen noensinne så fantastisk synge Pie Jesu rent og uanstrengt som Sissel Kyrkjebø gjør her...

 

Førjulshilsen fra

E. Vidar Top

Styreleder IKT Grenland

 

Følg IKT Grenland online:

LinkedIn l Facebook l YouTube l Twitter

 

Med solid vekst i både antall medlemmer og enkeltbedriftenes resultater tar IKT Grenland nye viktige skritt i 2011. Noen små, men viktige kursjusteringer vil bidra til at vi setter viktige saker på agendaen for neste år. Hvis du har meninger, så er dette tiden for å gi uttrykk for dem, gjerne til undertegnede. Det kan bli viktige supplement for strategien fremover.

 

Ny god uke. Gradestokken hjemme hos meg viser -14° og et godt og friskt pust inn vitner om at barna bør ha på seg litt ekstra varme klær når de går på skolen.

Og når det gjelder varme klær... Det er lurt å kle seg i forhold til været. Som speidergutt lærte jeg at man hverken skulle kle seg "for mye eller for lite". Tar man på seg for mye klær blir man svett. Blir man svett, blir man fort kald. Og blir man kald blir man syk. Tar man på seg for lite klær blir man kald, og blir man kald så fort syk. Må tilstå at jeg som 13-åring fikk en aldri så liten aha-opplevelse som har vært med meg helt siden den gang. Dette prinsippet relaterer seg i aller høyeste grad til strategi-arbeid...

Å kle seg riktig viser tilpasningsevne. Det betyr at man skifter etterhvert som omstendighetene krever det. Et antrekk kan være riktig for en viss værtype, men helt feil for en annen. I Grenland har været slått om.

Siden det nye styret i IKT Grenland har møtt sammen siden sist sommer har det blitt diskutert flere viktige saker. En av disse er jeg nå glad for å informere om:

***

Med virkning fra 1. januar 2011 vil vi utvide horisonten for å understreke vårt stadige fokus på å bygge Grenland. Dette innebærer helt konkret at vi ikke lenger vil ha Klosterøya som eneste eksklusive møteplass, men at vi utvider møteplassene til å være der medlemsbedriftene er.

***

Du som leser vil tenke; hva innebærer dette? Helt konkret betyr dette at lokasjoner som Porsgrunn Porselæn, Herøya Industripark og andre steder hvor vi finner og vil finne flere av medlemsbedriftene er aktuelle møtesteder for de ulike typene arrangementer og prosjekter vi gjennomfører sammen i nettverket. Et eksempel er de månedlige kveldsmøtene siste torsdag kveld hver måned. Vi vil la dette gå litt på rundgang og støtte arbeidet med å danne flere møteplasser - møteplasser der det er naturlig at man etablerer virksomheter og samarbeider. Vi har dermed ikke lenger et budskap om at "alle bør samlokalisere seg på Klosterøya", men snarere, "søk deg til steder der du finner andre medlemsbedrifter med relatert virksomhet".

Jeg har lenge ment at det er kommunikativt uheldig dersom vi prefererte Skien fremfor andre viktige deler av Grenland. Grenland bør ta skrittet ut å bli ett sted - en by - en kommune. Ja, dette er en av sakene vi jobber mot. Om ikke på kort sikt, så i det minste på lang sikt. Nettverket har som samlet enhet hele tiden vært opptatt av å bygge broer. Som medlemsbedrift er du med på dette. Vi innrømmer alle å ha meninger om dette, som alt annet, slik vi alltid har gjort. Samtidig er vi i ferd med å bli en samfunnsaktør som også vil ha og gi uttrykk for klarere meninger om det som vil gi medlemsbedriftene best mulige rammebetingelser. Dette vil vi i årene som kommer bringe tydeligere på banen enn vi har gjort tidligere.

 

Mvh E. Vidar Top

Styreleder IKT Grenland

 

Følg IKT Grenland online:

LinkedIn l Facebook l YouTube l Twitter

November-måned er allerede godt i gang. Juledekorasjonene sniker seg sakte men sikkert inn og VI, vi har en gladnyhet å melde.

 

IKT Grenland flytter kontorer til det største og gjeveste "rommet" i Kunnskapsverkstedet på Klosterøya i begynnelsen av desember. Min tipp er at dette bare er den første av mange omrokkeringer vi vil oppleve. Klosterøya er et prosjekt i utvikling, og måten vi forholder oss til prosessene ville jeg si er "dynamisk".

På den ene siden er vi samarbeidspartnere med Klosterøya. På den annen side skal vi også være en krevende kunde. Spennende å se hvordan denne dynamikken, som jeg nettopp nevnte, vil se ut etterhvert. Vårt håp er Klosterøya snart vil våkne fra en dyp søvn og ta inn over seg at øya ikke lenger er en industri-landsby. Allerede i 2004 lanserte vi med Torkild Follaug's nå etterhvert så berømte uttalelse: "Fra industrikompetanse til kompetanseindustri", en grunnleggende tanke om hvilken plass vi ser for oss at IKT Grenland har. Vi skal ta vare på og støtte industrien, men så skal vi også bidra til fornyelse å utnytte den vanvittige bi-effekten vi har opparbeidet som resultat av den tunge erfaringen vi besitter fra industrien: "De kloke hodene" og forståelsen for "prosesser".

De kloke hodene er grunnlaget for en helt ny industri; kompetanseindustrien. Den har vi gode forutsetninger for å gjøre noe ut av her i regionen. De gode forutsetningene gjør at vi mener det er viktig å gjøre noe med rammebetingelsene. Der har vi... en jobb å gjøre, ja! Og ironisk nok, aller mest i topplokket til hvordan brorparten av folket tenker og ser verden. Og jeg vil umiddelbart føye til, inkludert meg selv. Vi er vår egen begrensning!

Det er jo nettopp det som gjelder... Med bakgrunn i forskning og flere andre ferske undersøkelser påstås det at kunnskapsarbeideren representerer et like stort verdiøkende skifte som industriarbeideren var under den industrielle revolusjon. I nettverket er denne tanken ikke bare blitt moden. Den har på mange måter blitt til virkelighet. Og selv om vi kan se begynnelsen av dette på Klosterøya går det ALTFOR sakte. Vi trenger å spille hverandre gode, men når det tar flere år å forstå et så enkelt prinsipp kan det hende at IKT Grenland også må trekke på flere samarbeidspartnere. Har du tanker om dette..?

(Vi gjør oppmerksom på at noen av lenkene i nyhetsbrevet vårt krever pålogging. Det er fort gjort å lage en gratis bruker.)

 

UKEN SOM VAR

BI søker praksisplasser. Fremdeles aktuelt.

Det var igjen kurs i smart bruk av web-verktøy på Klosterøya denne uken, både for effektiv intern samhandling blant kolleger og ekstern dialog med kunder og leverandører. Mange nye mentale "oppdagelser" i Kunnskapsverkstedet denne uka.

Selv var jeg med å lansere bloggen for Norsk Styrenettverk. I løpet av 11 dager var vi landets best besøkte side for styrekompetanse. Wauw!

 

UKEN(E) SOM KOMMER

Tone Engebretsen, GREP Kompetanseutvikling Grenland, inviterer til et fanTAStisk program og åpen dag på stevneplassen, Skien 11. nov kl 12.00 - 16.00. Når jeg leser smaksprøver (altså mat) blir oppmerksomheten umiddelbart trigget, må jeg tilstå. Mmmmm!

24SevenOffice ved Freddy Kristensen inviterer til frokostseminar om smart likviditetsstyring 24. nov i Bryggeparken, Skien.

First Lego League lørdag 13. nov i Skien Fritidspark. Dette må oppleves. Familieaktivitet av dimensjoner. Du selv kommer til å bli imponert over ungdommenes innovative evner. Barna dine... de kommer ikke til å tro sine egne øyne. Sitat deltager fra i fjor: "Pappa, er vi i LEGO-robott land, nå..?"

Gunn Marit Christenson i Springer Kulturstudio er på jakt etter noen som kan lage en spennende iPhone / Android applikasjon. Ta kontakt med henne snarest dersom dette er aktuelt.

Merk kalenderen allerede nå for kveldsmøte 25. november når Knut Vareide, Telemarkforsking og Sigurd Juvik, Baze Technology skal i vinden. Dette må du bare ikke gå glipp av. Det har du kanskje skjønt, hvis du har hørt på disse gutta en gang før..?! ;-)

 

Mvh E. Vidar Top

Styreleder IKT Grenland

 

Følg IKT Grenland online:

LinkedIn l Facebook l YouTube l Twitter

 

Hva trenger Grenland? Er det noen kompetanseområder som veier tyngre enn andre? Selv fagpersoner og eksperter innen ulike områder sier at IKT er et nav i innovasjon og andre kritisk viktige samfunnsprosesser. Og om dette er viktig, hva er det så vi i IKT-bransjen bør ha som et minste felles multiplum, og som kan løfte og påvirke alle andre?

 

Jeg husker at jeg som Oslo-pendler på tidlig 2000-tallet var i forkant av de fleste med Citrix- og nettkobling på toget via mobiltelefon. I Norge er vi nok tross alt bortskjemt med nettilgang. Nå ser det ut til at vi snart kommer på nett når vi sitter på fly, også. "Jammen på tide", var min første ryggmargsrefleks. Men det er jo selvfølgelig ikke slik at internett er en realisert menneskerett. Tvert i mot. Hvis verdenssamfunnet ikke tar felles grep er vi på full fart inn i et forsterket skille mellom Industri- og Utviklingsland (...eller skal vi heller kalle det et skille mellom Informasjons- og Utviklingsland?).

Noen vil nok si at et slikt skille allerede er et faktum for lengst, støttet av tallene og statistikken for internettbruk og -adopsjon, men da skal man ikke glemme at IKT fremdeles er en meget fersk / ung "industri". Vi har ikke en gang sett begynnelsen av informasjonssamfunnet, er nå mitt syn på saken. Uansett, at et kritisk forsprang er forunnet det som i alle fall var Industriland, er uten tvil et faktum. Og dermed lurer fort den tanken seg inn... "at det bryr ikke meg; jeg bor i Norge og merker lite til akkurat det". Da kan vi i det minste umiddelbart påpeke en logisk brist - at man med slike tanker tar feil. Mange feil. Det finnes et hav av grunner til at digitale skjevheter ikke tjener verdenssamfunnets beste, inkludert oss her i Nord.

Og det bringer oss til det tidsaktuelle poenget:

Det eksisterer både makro og mikro digitale skjevheter. I global sammenheng snakker vi om "makro". I Grenland finnes det store forskjeller på mikro-nivået, vanligvis uten at folk er klar over det. Skjevheter av dimensjoner som veier like tungt som lese- og skriveferdigheter. Kanskje mye tyngre. Vi skryter av at man i Norge har overvunnet "analfabetisme". Vel, selv i lille Grenland - også i IKT Grenland - er vi rammet av store forskjeller blant ansatte i medlemsbedriftene. Det nye språket, de nye metodene, med bakgrunn i det nye verdensbildet og paradigmet, skaper på mange måter... jeg ville gå så langt som å kalle det en slags funksjonshemming. Aller mest mentalt, men som umiddelbart gir seg til uttrykk også fysisk og sosialt. Når de grunnleggende prinsippene har gått enkeltpersoner helt forbi, blir man hengende etter, fort. Dette er jeg daglig vitne til, meg selv inkludert.

Jeg mener å kunne se, med bekymring, at vi trenger et skikkelig løft. Det ville gi enorm avkastning. Og da mener jeg ikke tung teknologisk kompetanse. Det vi snakker om er den nye, smartere og bedre måten å gjøre de helt dagligdagse tingene på. Men kanskje, hvis vi jobber kollektivt, kan vi sammen bidra til å heve bevisstheten, kompetansen og igjen viktig ...ikke bare Grenland, men verden rundt oss?!

Mye moral og etikk i dette..? Ja, absolutt. Viktig for regionens fremtid. Så til de grader! (Se en mulig parallell til de siste avsnittene i dette nyhetsbrevet, for øvrig.)

 

UKEN SOM VAR

Se forrige nyhetsbrev for mye av det som skjedde denne uken. Holder det kortfattet denne gangen.

Vi har fått et nytt medlem. Truls Pedersen i Skoletavla, melder stor suksess. De har mange fornøyde kunder som benytter løsningene; en rekke elegante verktøy for administrasjon og ansatte innen skoleverket. Skoletavla er en digital oppslags- / kommunikasjonstavle som åpner seg i et eget vindu øverst til høyre på alle de ansattes PC'er. På Tavla kan man sende meldinger enten av åpen eller privat karakter. Den inneholder også inspeksjonsplan, reservasjonsplan over rom og utstyr, kalender, fotoalbum med mulighet for å legge inn bilder av alle elevene i grupper, og timeplanene til de ansatte. Vi anbefaler et besøk på websidene til Skoletavla.

 

UKEN(E) SOM KOMMER

eSenteret holder kurs i Google Analytics i Bø, Telemark 4. november. Dette verktøyet hjelper deg på langt flere områder enn du sannsynligvis er klar over. Har du en webstrategi er denne kompetansen og et slikt verktøy et absolutt must.

Open Days 28. oktober på Klosterøya. Du treffer flere meget kompetente eksperter innen ulike fagomraader, som for eksempel Torger Reve fra Handelshøyskolen BI, Per Glørsen fra Sensonor samt norges EU-eksperter Per Mannes (Næringsråd i EU), Eva Camerer (nasjonal ekspert i EU) og Signe Astrid Engli (Osloregionens Europakontor i Brüssel). Hvis du ikke har gjort det tidligere, så ta noen verdifulle øyeblikk for å lese essensen av Open Days program og påmelding.

Legg merke til at Klosterøya's egne websider er godt oppdatert med hensyn til hva som skjer på øya. Mye spennende de kommende ukene!

 

Og så til slutt noen ord om årets TV-aksjon, blant annet sett i lys av innledningen om makro-perspektivet:

I år er aksjonen tildelt Flyktninghjelpen og den bærer tittelen "På flukt fra krig". Flyktninghjelpen er der behovet oppleves som viktigst. De har et beredskapskorps som er klare til å reise ut på 72 timers varsel ved prekære situasjoner.

I år er det behov for cirka 600 bøssebærere. Bli med! Arbeidet tar 2 timer søn 24. okt kl 16-18. Voksne oppfordres til å gå sammen med barn. Start gjerne vervekampanjer via facebook så snart du har registrert seg. Det er fint om så mange som mulig kan bruke "Bli bøssebærer" logo på sine nettsider i perioden frem mot aksjonsdagen. Informasjon finnes på følgende nettsider:

www.tvaksjonen.no

www.blimed.no

For øvrige spørsmål og svar ta kontakt med Ann-Helen Juve, koordinator TV-aksjonen 2010, tlf 469 65 600 eller kontor 35 58 18 56.

p.s. Neste uke blir dette nyhetsbrevet igjen "normal kort lesemengde" ;-)

 

Internasjonal hilsen fra utlandet

E. Vidar Top (på stadig reisefot og i ulike tidssoner)

Styreleder IKT Grenland

Følg IKT Grenland på Twitter

 

Høstferie..?! Hos meg strømmer det inn med nyheter fra medlemsbedriftene.

...og med stadig mørkere og kaldere dager runder vi denne uken faktisk tidspunktet for skifte til vinterdekkene. Mon tro om ikke vi i år også får tidlig snø og det samme trafikk-kaoset vi ser hvert år? Merkelig samfunnsfenomen! Det kan nesten virke som om vi i sum alltid har en statistisk mangel på evne til å forberede oss, selv til "kriser" vi vet kommer? Og ikke bare noe så enkelt som vinter og is og snø, men selvsagt også slikt som for eksempel økonomiske opp- og nedturer.

Når barna sier til meg at de gleder seg til jul føles det veldig tidlig, men det er altså ikke mer enn to måneder unna. Og det hjelper lite å stritte i mot, så denne helgen så Lillian og jeg like godt en julefilm. "The Note", basert på en roman av Angela Hunt har et ordentlig sjarmerende plott om hvordan livet er noe ytterst skjørt og verdifullt. Kan anbefales!

 

UKEN SOM VAR

Aller først gratulerer vi IT4You med nye kontorlokaler! Nå er de lokalisert der mange av oss fremdeles tenker "Korvetten" i Brevik. Kjøpte gul Fox der da jeg var liten gutt, jeg - gode minner ;-)

Sist fredag var jeg på besøk hos Gatsoft / Gat-Ship og fikk snakke med en kunde på kurs fra Estonia. Og det er ingen uvanlig hendelse. Jeg oppfatter det slik at Grenland blir stadig mer internasjonalt, både blant kunder og ansatte. Spennende trend!

Visste du at Grenland har fått et nytt magasin? Allegro, her på Klosterøya, med Espen Ødegaarden i spissen gir nå ut iGrenland magasinet. Samme høye kvalitet på dette som alt annet Allegro gjør.

NHO Telemark har begynt å blogge. "Vår egen" Kerstin Laue er også godt i gang med sin blogg. Den damen er så aktiv og positiv at det nok blir lurt (og oppløftende) å følge det som kommer derfra i tiden som kommer.

Klosterøya sydet mer enn vanlig av ungdommelig kraft i uka som gikk. Over 200 elever fra videregående skoler i Telemark besøkte seminaret vårt om IKT i ungdomsbedrift. For tredje år på rad har Ungt Entreprenørskap Telemark, Telemark Fylkeskommune og IKT Grenland budt ungdomsbedriftene på aktuell oppdatering om bruk av IKT i forretningsdrift. Vi er nesten blitt litt blaserte, for elevene lar det hagle med tilbakemeldinger som "råbra", "dritkult" og "akkurat det vi trenger". Mer enn 75 prosent av deltakerne gir arrangementet karakteren "Meget bra" eller "Svært ba" i evalueringen. Som vanlig har vi hatt god hjelp fra IKT Grenland's medlemsbedrifter og andre kompetente hjelpere i gjennomføringen. Stor takk til alle! (Selv er jeg stolt pappa og vitne til at vår egen sønn var med å vinne Gründercamp, også arrangert av Ungt Entreprenørskap.)

Høgskolen i Telemark melder fremgang på flere områder, blant annet flere studiepoeng og flinke studenter, noe som har ført til økte tilskudd. Utrolig viktig for alle i IKT Grenland at HiT lykkes med langsiktig positiv utvikling.

 

UKEN(E) SOM KOMMER

Som sagt, mye som skjer på tross av "høstferie" - her renner det inn... Bouvet sponser Yggdrasil som går av stabelen i dag og i morgen i Tønsberg. Digiflex annonserer grunnkurs i Photoshop. Itum Grenland inviterer til seminar "Server, lagring og nettverk". Minner igjen om Open Days 28. oktober. Baze Technology annonserer sin BazeCamp 2-3. nov nå på Quality Skjærgården hotell. "BazeCamp"!! genialt navn på en årlig konferanse J

ViG informerer om gratis Utviklingscamp for oppstartsselskaper, riktignok i Oslo...

...og på neste kveldsmøte spør vi: "Må alt inn i nettskyen?" Lederne i to av våre egne medlemsbedrifter presenterer med "spenning i dialogen" ulike ståsteder og synspunkter i forbindelse med dette hotte temaet.

Til slutt en spennende sak: Sist uke skapte mine kommentarer vedrørende ITIL-kompetanse deilig furore. Mange som er opptatt av dette, gitt. Jeg vet nå at HiST tilbyr nettbaserte fag og kompetanse på ITIL. Itum Grenland har en egen avdeling på Klosterøya som kun jobber med ITIL og informasjonssikkerhet. EDB melder at de har en rekke relevante sertifiseringer som berører området. Alt dette har gjort det interessant å forsiktig starte en kompetansekartlegging i IKT Grenland. Fortell oss hva du kan og hva dere behersker av ekspertise ved å samskrive vårt nyopprettede felles online dokument for IKT Grenland kompetanse. Ditt bidrag vil bli synlig for hele nettverket umiddelbart og formelt på iktgrenland.no i fremtiden. Det kan være alt fra CSS og html til salg, prosjektledelse og de helt myke fagene.

Ha riktig god uke!

 

Gladhilsen fra Vidar Top

Styreleder, IKT Grenland

Følg IKT Grenland på Twitter

 

En våt uke, ja? Det var fanTAStisk ustabilt vær. Lynet slo ned i nabolaget og spenningen var stor, for å si det sånn. Men alt dette var fremdeles ikke nok vann for familien vår... Vi badet i mange timer i bassengene til Skien Fritidspark og barna KUNNE bare ikke få nok. Utrolig luksus, spør du meg.

 

Begynner å tro at jeg er smått om senn er blitt påvirket av Ove Mellingens stolthet over Grenland. Fornemmer at “Grenlandslykken” brer om seg. Folk tør å si at de liker å være grenlanditter. Føles riktig å fremheve alt det gode vi har.

 

UKEN(E) SOM VAR

Bør fatte meg i korthet, for nyhetene som kan nevnes er mange. Velger ut det jeg tror har bred allmenn interesse... Vi gratulerer Telemarkreiser med nasjonal TV-dekning av Google-stuntet. Gleder oss over IMATIS som har landet en pasientterminal-kontrakt i Hellas. Bouvet har startet et datavarehus-prosjekt sammen med Eramet Norway. Det etableres et verktøy for beregning og presentasjon av KPI'er (Key Performance Indicators) for fabrikkene med stab i Porsgrunn, Sauda og Kvinesdal. Verktøy: MS SQL Server 2008R2 (SSID og SSAS), Sharepoint 2010, PerformancePoint Services.

Ellers er fem av medlemsbedriftene nå på topp 100 listen over norske IT-selskaper; EDB, 24sevenoffice, IMATIS, eZ Systems og Baze Technology (...eller var det flere?). Men IKT Grenland dreier seg ikke bare om de som allerede har suksess. Vi har et kontinuerlig fokus på å hjelpe frem bedriftene som vil og som jobber for å få det til (hørte du at det var et lite rim?) “De som vil og jobber for å få det til” er helt sentralt...

Derfor hadde vi sist torsdag et medlemsmøte for å nettverke og “spinnovere” frem “alle for en og en for alle”. Vi hadde glimrende foredrag v/Svend Andreas Horgen om hvordan å ta skrittene i retning av Enterprise 2.0 som bedrift, og i retning av et PLN (Personlig Læringsnettverk) som person. Slidesettet til Svend Horgen finner du online. Vi diskuterte internasjonalisering, utvekslet informasjon om ledige stillinger for utviklere, samt prosjekter folk kan bli med på. Blant disse et prosjekt for utvikling av software for dyslektikere, eller m.a.o. folk med lese- og skrivevansker. Er du utvikler og ønsker å vite mer om dette, gi beskjed! (Selv satte jeg pris på grillmaten, men det må nesten bli en parentes ;-)

 

UKEN(E) SOM KOMMER

Amesto organiserer Amesto dagene. Programmet byr på solid innhold om ERP-systemer (Enterprise Resource Planning). profbox AS lanserer snart sin vanvittige portal for selvkomponerte designprodukter.

Pressedekning, sa jeg... Denne uken kommer NRK til Klosterøya for å snakke med teknologi-miljøet. Hvis du har et gullkorn eller en aldri så liten perle du synes bør løftes frem, så gi et lite vink til Torkild Follaug snarest. Det må ikke bare være på Klosterøya det skjer. Siviløkonomenes tidsskrift, Magma, publiserer i dag en artikkel om IKT Grenland i ca 20.000 eksemplarer, forfattet av Hans Christian Terjesen fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI). Dette blir spennende lesning!

Og resten av nyhetslisten min sparer jeg til neste uke, ellers blir nyhetsbrevet for langt, eller hva synes du..?! Hold av torsdag 30. september kl 19.00. Det blir et medlemsmøte av kaliber du aldri har opplevd før. Hvorfor? Vel, vi er et nettverk av medlemsbedrifter som i sum teller mer enn tusen ansatte. Ikke så mange? Tja, det kommer an på øynene som ser. I september skal vi vise muskler og utfordrer for en gangs skyld ALLE til å komme på en og samme kveld. Da kan vi jo diskutere hva du og jeg synes “mange” er. Vi skal løfte frem hver enkelt medlemsbedrift og bli bedre kjent – på en smart måte. IKT Norge's, Per Morten Hoff kommer, og mye mer spennende. Begynn å tenke på hva du vil si om din bedrift... Men først, som sagt, merk kalenderen, så får du vite i neste nyhetsbrev mer om hvorfor DU (og alle de andre) velger å komme på neste medlemsmøte!

 

Så er vi i gang med et nytt skoleår, mens noen av oss forlater skolebenken for en tid. Uansett er dette perioden som preges av blanke ark og nye muligheter. Det er spennende å være vitne til at mange avgangsstudenter innen informatikk-relaterte studier ila sommeren har meldt sin interesse for å følge og være med IKT Grenland. Kontaktbasen i nettverket har gjort nok et lite sprang i volum og antall. Det kan vi like. Vi trenger friskt blod, nytenkende hoder og mer energi!

 

Det har vært særdeles fristende å sende et nyhetsbrev eller to denne sommeren, men jeg er stolt over å ha klart å la være. Utrolig mye som har skjedd. Denne eposten blir bare en meget kort oppsummering, og så får du selv si i fra om du mener jeg har glemt en og annen viktig milepæl som burde vært nevnt ;-)

Vår egen Lars Kise forfattet en tekst som gav deilige rykninger. Som ivrige støttespillere av anti-janteloven i IKT Grenland har vi fremdeles mye usagt når det gjelder regionens merkevare og markedsføring. TA løftet frem Grenland Web sitt sommerkurs for ungdom og hadde stillingsannonser som indikerer mer helse-innovasjon på Klosterøya. Vi hilser Teater Ibsen gladelig velkommen til øya... Og dette er bare fire kjappe blant veldig mange eksempler! Kort sagt, både IKT i Grenland og Klosterøya som sted har vært hyppige gjengangere i presse og media.

 

Ukene som var

På makro-nivå har det vært rivende utvikling knyttet til nettnøytralitet. Dette er ingen ubetydelig diskusjon. Ellers, at Accenture kan dokumentere fri programvares inntog i de store selskapene for alvor, at Apple har "passert" Microsoft (det er jo gjenstand for tolkning) og at Apple igjen er forbigått av Google's Android på mobilmarkedet er alle nyheter det svinger av. Spennende å følge med i IT-verdenen om dagen!

Selv er jeg jo fullstendig grepet av alle de mulighetene mobil-teknologien nå byr på. F eks en helt ordinær joggetur er ikke fullt så ordinær lenger. Jeg lytter til glimrende foredrag mens brorparten av det norske folk ligger og sover, har GPS-sporing som gir all verdens med data og informasjon om turen og kroppens ytelse. Noen få utvalgte kan for øvrig til enhver tid vite hvor jeg er, også (hm...). Leser t.o.m. inn beskjeder til meg selv når jeg får en god ide. Støter jeg på et dyr i skogen er jeg plutselig fotograf... Leser ikke epost, SMS, twitter-beskjeder eller IM'ing mens jeg løper, men kunne gjort det, også. At jeg er frik, ja; helt klart. Elsker teknologi, jeg!

Hva mer..? På YouTube ligger det nå spenstige eksempler på hva Imatis har fått til i samarbeid med HP, Cisco og Telenor. Også en presentasjon av trådløse sensorer og kurve i bruk på Rikshospitalet i Norge, samt Imatis Visi som er et digitalt whiteboard jeg fikk et skikkelig kick av.

Vekst i Grenland har sluppet en rekke spennende nyheter og oppdateringer. Blant disse ville jeg trekke frem årsberetningen for 2009. Vel verdt å abonnere på nyhetsbrevet som du finner helt nederst på vig.no!

 

Ukene som kommer

Aller først må vi rope ut om neste kveldsmøte, ARENA torsdag 26. august kl 19.00. Merk kalenderen! Vi møtes alltid siste torsdag i måneden på Klosterøya i Kunnskapsverkstedet 4 etg. Møtene på denne siden av året blir således:

  • torsdag 26. aug
  • torsdag 30. sep
  • torsdag 28. okt
  • torsdag 25. nov

Kom "sulten", det er gratis mat!! (Tok du dobbelt-budskapet? ;-)

Telemarkshelten har tatt spennende initiativ til samarbeid med tanke på at det alltid bør være rom for mosjon og sosiale opplevelser i naturrike omgivelser. YouTube-klippet som kom ut i sommer var godt laget. Ta deg 2 minutter og få med deg budskapet. Denne, kan hende, treffer nettopp DEG, ja!

Bouvet-lekene for alle IKT Grenlands medlemmer er nå også en årlig happening og tradisjon. Vanker mye skryt av og om deltagere. 16. september braker det løs. Bli med!

Ellers kan nevnes nært forestående kurs i sosiale medier, eget interessemøte for Apple-brukere, samt IKT Grenland lederforum. Er du leder må du kontakte oss for mer info om dette. "Made in Grenland" står i bresjen for "Næringslivets muligheter i USA", og allerede nå kan også nevnes Open Days som kommer i oktober. Godt å være informert god tid før, tenker jeg.

Dett var dett. For øvrig kan jeg selv puste lettet ut etter at mitt eget 8 årige bokprosjekt nå nettopp og e-n-d-e-l-i-g er ved veis ende. Kan ikke dy meg, og røper at 3E boksignering med 45 min intens innføring finner sted på Klosterøya 30. sep kl 18.00, timen før ARENA-møtet den kvelden ;-)

Så minner jeg til slutt om at dersom du har nyheter å dele, benytt IKT Grenland bloggen til selv å poste innlegg, eller si i fra til meg, så får alle vite om det.

 
 

100 medlemmer 17. mai 2010 24servenoffice 24sevenoffice 24SO abelgøy ÅBS-poeng Adventskonstert afi alarmsystem aleksander farstad allegro altoros ama-tech ambassadørpris amesto AMESTODAGEN 2009 andante amoroso Andreas Hagen Android åpen åpen kildekode åpenhet aplia Apple arbeidsplasser arena arena-programmet Arenamøte Arenaprogrammet årets kvinnelige gründer Argentum Arise Arkidata arnea asbjørn hovstø atle barclay atle skei australia Bank bård stranheim baze baze technology baze tecnology BazeField bazeport bemanningsbyrået bergfald Best på web BI bidevind consulting Bioforum Telemark BioNor bionor immuno birger tufte johansen bjarne berg wig bjella blid blog Blogg boigrenland bordtennis bosted Bouvet Bouvetlekene Brainsbusiness brann brevik brobygger; IKT brokerage events bronze label brukerråd brukerrådet BTV Bypakke cadpartner cardiac cba cba consultants cbt CEE Center for Sustainable Industry charlott eidbo-ahnssen chateau neuf christoffer schwanstrøm cintra Cluster development Cluster Management clustermembers cms conference CONNECT Connect Østlandet cronus CSI dag andersen dag sigurd larsen dagens næringsliv dagligdata Datalagringsdirektivet deling den norske modellen Dialog didrik difi Digiflex digitale fortellinger dilemma dino esposito Dun & Bradstreet e-læring edb EDB ErgoGroup EDB Industry ekdahl elan it elektronisk forretningsdrift eli aakre engelsk enterprise 2.0 entreprenører entreprenørskap EO Funktion eo-funktion eo-funkton Eramet Erasmus Erfaringsseminar erik gudbrandsen erik helstad Erna Solberg Ernst & Young ERP esenteret Etablererkontoret Etablering etikk etisk forum telemark europas beste europas beste klynge evaluering Evy-Anni Evensen Excellence expo expo 2009 expo 2010 ez eZ Conference ez publish ez Systems facebook Facebook. LinkedIn fagbrev fagbrevutdeling Felleskalender finanskrise finn.no First Lego League flemming sveen fll Fokus Bank foresight Fornyingsminister forretningsforståelse forretningsmodellering Forretningsplan forretningsutvikling Forskerkafe Forskning Fortuna Rådgivning fredagsmoro fredagsprofil Fremtiden fri programvare fridge friprog Friprogmaster Gaiaware GalaxeLAN gartner group gaseller gass gat Gat-Ship gatship gatsoft gaver generalforsamling generalhistorien gjemsø skole global future Google Google Analytics Green Business Green Business Norway Grenland grenland 2.0 Grenland ARENA grenland expo Grenland Web Grenlandsfilm grenlandsfilmen grenlandskommunene grenlandssamling grenlandweb GREP GREP Kompetanseutvikling Grenland grill Grilling grunder Gründercamp gründere grunderuka grunderuke gullhjelmen gunn marit christenson halogen Handelshøyskolen BI Heistad helse Helse IKT helseinformatikk helseinnovasjon helseomsorg helseteknologi Helterennet henrik finsrud herøya Herøya Industripark heyra HiG HiST HIT HIT fagdag Hollenderiet horisontaler hpv htc hubei hundreårsmålene Hurtigruten høgskolen Høgskolen i Telemark Ibsenhuset icg iit IKT ikt drammen IKT Grenland ikt grenland strategi ikt grenlandskortet ikt i sb ikt i ub IKT Norge ikt næring IKT studier IKT-studier iktgrenland.no iktgrenlandskortet ildsjel imatis Individuals Industrikompetanse informasjonssystemer informatikk inger lysa Inkasso inn2be innbrudd Innovasjon innovasjon norge innovasjonspris Innovation Performance internship intervju Intrum Justitia iphone IS Partner ispartner it arena drammen IT Consult IT4You itc ITIL itrust ITS ITS-arena itum itum ez Itum Grenland JamZone jan arvid gravklev jenteandel jessen og bjelkemy-østvang jesusbasert ledelse Jim Ryen joakim Jobbsøkere Jul jørn eriksen Kina kjerneverdier klokkerholmen klosterøya klynge klyngeevaluering klyngefacilitering klyngekvalitet klyngemodenhet klynger som vekstinstrument klyngeutvikling kommunikasjon Kompetanse Kompetanseindustri kompetenznetze deutchland kongsberg Kongsberg Maritime KPMG kredittvurdering krisa kristine langerød kulturingeniør Kulturnatta kunnskapsseminar kunnskapsverkstedet kunstkom kurs kveldsmøte kvinner lan lasse johansen Lean lean forum grenland Lean Learning Institute Lean Learning Telemark learning community learntec ledelse LG likviditet lill-ann bråthen linkedIn lyk-z Mac-brukergruppe Magnar Kleiven magnet maja furuholmen Maritime marked markedsføring mastergrad IKT media mediaeffekt medielandsby medlemsmøte medlemsoversikt medtest mektige kvinner mental helse merkevarebygging mflow MGP microsoft miljøfyrtårn miljøteknologi miljøvennlig Millenials Mobil-teknologi muligheter musikk mæla ungdomsskole N.E.G. NAV nce netcom nettsamfunn nettverk networknorway nevu NHO NHO Telemark niklas permats nilssen oversetting Norges Forskningsråd norner Norsk Styrenettverk novelda nrk Nyhetsbrev Næringsforum Telemark næringsklynge næringsklynger næringsliv næringslivssamarbeid næringsrettet nørretranders offentlige anskaffelser Officer officer telemark Ole Johnny Hansen omsorg Omvisning open days open nordic open source opensourcemaster openspource origo ID Oslofjordfondet oss&rm packt Panel per berg Petter Ellefsen piloter PIT plan1 Playgate PMI Pub politikk Porsgrunn porsgrunn kommune Porsgrunn Porselæn Positiv Powel Gemini pp praksis praksisplass praksisplasser prediktor presentasjon Presentasjon og kommunikasjon primadonnaer process IT innovation produkt/teknologi produkttesting profbox prosjekt prosjektledelse Prosjektlederforum prosjektlederkurs prosjektlederutdanning Prosjektstyring protectoria racom Rammebetingelser rating red herring redturbine regionsutvikling ressurser RIM risiko rom3 rosing SaaS Salgs- og markedsforum salgskurs Samarbeid Sauherad semiar Seminar sigurd juvik Silicon Valley sitecom skapende Skattebetalerforeningen SkatteFUNN Skien Skien Fritidspark Skien kommune skien vgs Skien videregående skien videregående skole skole skoleforum Skoletavla smart småtinget Soliditet sommer sommerjobb sommervikarer Sony sosiale medier sosialt entreprenørskap Springbrett springer kulturstudio spørreundersøkelse Spørsmål ssg ST Ericsson Statoil statsråd Heidi Grande Røys steinar solberg Stian Rustad STiG stig gåre andersen Stockholm storebrand storform strategi strategisamling studenbedrift studentbedrift studenter studentprosjekt Styre summer camp superbrukere sustainable lifestyle sustanable industry svein torgeir dale svennebrev Sverige sykkel sysselsettingsvekst søkning TA Talent Factory Talentutvikling talentutviklingsprogrammet tbpw tdc team consulting teamconsulting teknolab teknolaben teknologi teknologimiljø Grimstad teknologisk plattform Tel-Tek telemark Telemark best på web telemark fylkeskommune telemark sør Telemarkforsking Telemarkhelten Telemarkreiser telemarksforskning Telemarkskanalen temperatur teo härén Terje Klausen terje lien aasland terje og mia skriver terje skriver terje vigen terrengsykkel ticket4you tipping point methodology TK Olsen Tokke tommy nordby tor-arne Tor-Arne Bellika Torbjørn Røe Isaksen torkild follaug TQM Center TQM Center Norway TQM Partner trening trond ingebretsen trygve nilssen TV-aksjonen twitter tyveri UB UiA UiO uke 44 uke 46 ukesmail ungt entreprenørskap USA utdeling utviklerforum Varden varslingssystem vegvesenet vekst i grenland velferdsteknologi venner venstre vertikaler vestsiden skole Viaduct Vianova viaoss vidar top videreutvikle vind vinnerkonferansen vrådal VTS web Web 2.0 web teknologi Wiborg windpower xlnt it xstore z-nett zones øresund øresund it øystein beyer Øystein Bredal Thorsen

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

IKT Grenland i rask vekst

IKT Grenland er en næringsklynge i Innovasjon Norges Arena-program. Næringsklyngen er en videreutvikling av Vekst i Grenland-prosjektet og bedriftsnettverket IKT Grenland. Vi har i dag over 100 medlemsbedrifter og har siden 2001 skapt en årlig vekst i sysselsettingen på opp mot 40 prosent og bidratt sterkt til rask økende eksport. Kanskje din bedrift bør være med?

 
Abonnere på nyhetsbrev
 

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.