IKT Grenland

IKT Grenland / BloggVi tror at denne typen oppmerksomhet gjør vårt miljø enda mer interessant og attraktivt. Dette bygger opp under ambisjonene om å gjøre Grenland og Telemark til et enda bedre sted å etablere og utvikle IKT-basert næring. Å bli satt på kartet reint faglig sett (som denne artikkelen gjør) er en ære, og en glede. Keep up the good work, alle sammen. Dere utgjør det best organsiserte, høyest profilerte, mest spennende, raskest voksende, åpneste, blideste og mest skapende IKT-miljøet i landet :)

Kos dere med artikkelen her.

Adjø!

"Adjø" er kanskje den mest treffende avskjedshilsen fra en gladkristen: Du som kan litt fransk vet hva uttrykket stammer fra, ”a dieu”. Poenget skal jeg komme tilbake til.

Dette er min definitive avskjed fra denne spalten, i alle fall i den rollen og formen som har preget nesten et tiår. Torsdag er det generalforsamling (kl 15 på Klosterøya, kommer du?), og da er det flere nye på plass i styret. Det blir bra. Det og! Som ny styreleder er det ikke mange som er mer kvalifisert til å være ambassadør for den åpne, blide skapertrang enn Vidar! Men først skal han velges, så denne gangen unner jeg meg å droppe fremoverblikket, og tar heller et lite tilbakeblikk og har tenkt å lette litt på sløret.

IKT Grenland er den jobben jeg har holdt på med lengst i hele mitt liv. 15 år i Hydro inneholdt max 4 år i samme rolle. Etter det var det 7 år i Gatsoft. Jeg legger ikke et øyeblikk skjul på at jeg er stolt av hva vi har fått til gjennom IKT Grenland!

”Selvskryt” tenker du? Ikke mye i så fall: Ideen, eller gründer-rollen om du vil, var det 24SO-Stian som hadde. Koblingskompetansen var det ViG-Ståle som sto for. Entreprenøren, den som fikk det til å materialisere seg, er det vår-alles-Torkild som har stått for, en rolle han fortsatt fyller. Også har de tunge prosjektrollene blitt fylt av Vidar, Tor-Arne og Terje, som alle har en stor del av æren. Gjengen som jeg litt på fleip har pleid å kalle den myke kjernen i IKT Grenland –som et lite ordspill på den harde kjernen som de fleste organisasjoner har. Men siden disse gutta alle står for myke verdier passer det best sånn.
”Beskjedenhet” tenker du? Neida, jeg vet jeg har hatt fått lov til å bruke mye av meg selv, både i timer og mine beste ferdigheter. Først og fremst i rollen som kultur-ingeniør. Med kultur så mener jeg at vi klarer å skape felles positivt emosjonelt materiale, og med ingeniør mener jeg at vi beholder struktur som sikrer kontinuitet og kontinuerlig forbedringsfokus. Mitt hovedbidrag tror jeg har vært å skape en god blanding av kaos og orden. Kreativitet og struktur. De beste organisasjoner lykkes i å lage en optimal blanding av disse to.

En av mine mangeårige drømmer har vært å skrive bok med tittelen ”jesusbasert ledelse”. Da har jeg avslørt hvor jeg har mine ledelses-idealer fra. ”Hva kan vi lære om ledelse fra den gamle boka?” spør du kanskje. La meg gi deg de viktigste knaggene:

  • Troen på enkeltmennesket. Og troen på det umulige. De fleste fascinerende gründerhistorier handler om en ukuelig tro på å lykkes med noe andre mener er umulig. Mirakler.
  • Historien om sjefen som vasket sine undersåtters føtter er helt sentral. Dette er for meg den beste historien om tjenende lederskap! Gode ledere ser hva andre trenger, og er ikke redd for selv å bli møkkete på fingrene, for å oppnå noe som er mer enn til egen vinning.
  • Generalhistorien har vært IKT Grenlands viktigste storytelling. (Nei, jeg skal ikke skrive den nå heller, for den finnes ikke nedskrevet i noen av våre dokumenter. Har du ikke hørt den kan du spørre noen tusen andre personer i Grenland.) ”Har den noen rot i den store kloke boken?” lurer du kanskje på. Da vi hadde besøk av biskopen for en stund siden, fortalte vi selvsagt generalhistorien, som han opplagt likte godt. Også la jeg til: ”Men det er egentlig bare en implementering av skriftens ord som sier at vi skal ’kappes om å hedre hverandre!'”.

Og sånn kunne jeg fortsatt med historier og visdom som har inspirert meg i alle de settingene hvor vi skal bygge vinnerkulturer. Skole-eksempelet på ”hårete målsettinger” er for meg hva den gamle læreboka i ledelse kaller misjonsbefalingen. Snakk om ”think big, implement small”!
Nylig fortalte datra mi at den boka jeg har pratet om her hjemme i noen år, faktisk er skrevet. Mannen bak ”The One Minute manager”, en av de mest-selgende ledelses-bøker verden over (over 13 millioner solgt på 37 språk) har etterpå skrevet en bok som så langt jeg har lest har fått meg til å droppe tanken om å skrive, og heller konsentrere meg om å bidra til å skape vekst i praksis.

IKT Grenland har hele tiden hatt en målsetting om å bringe teknologi inn i et samfunns-nytte perspektiv. Bare hent opp alle gamle temaer på EXPO opp igjennom så ser du det sikkert. Rollen som regionutvikler har vært like inspirerende som det å hjelpe gründere til å realisere sine drømmer. Det er ingen tilfeldighet at jeg går over i en jobb i Innovasjon Norge som har til hensikt å hjelpe andre med skapertrang. Hjelpe unge og lovende, både ideer og folk, til å bli modne og bærekraftige.
Det er på mange vis som utfordringene i det å oppdra barn. Hva tenker du de to viktigste målsettingene med oppdragelsen er?

Jeg tror det handler om

  1. ”empati”, og
  2. ”utsettelse av behovstilfredstillelse”.

Den som lykkes i å lære sine barn i å se tingene fra motpartens side har lært barna empati. Og den som lærer barna sine i å stå på i øyeblikket for å få uttelling en eller annen gang der fremme har gitt dem en oppskrift i livsmestring. Gründer-fasen handler om begge disse perspektivene, og det gjør det til høydepunktet i organisasjoners livssyklus synses jeg! Når bedriften skal slå igjennom er primærfokus å skape merverdi for kunden. Mer opptatt av hva jeg kan gi, enn hva jeg kan få. Det å få sin andel av verdiskapningen er en forutsetning for å overleve, men det være sekundært. Vi kjenner mange eksempler på bedrifter, også i vår bransje, som er på sitt beste når de opptatt av å lokke til seg kunder, men som mister vitaliteten når de går over til å lukke sine kunder inne. Mange går over fra empati-fase (hva kan jeg gjøre for deg?) til grådighets-fase (hva kan du gjøre for meg?) når de først har fått grepet på markedet. Telemark har en sterk historie med piloter -bedriftsutvikling i de første fasene av produkters livssyklus –før de inngår i større konsern når de blir modne. Denne pilot-tradisjonen er jeg stolt av, og det skal vi fortsette med!

Mine beste opplevelser har vært akkurat dette: Samarbeidet med modige, kunnskapsrike og sultne bedrifts-etablerere. Som har skjønt at de må gjøre seg fortjent til en plass på kartet, gjennom å tilføre større nytteverdi enn konkurrentene. Med kondis til å stå på, selv om resultatene har kommet mange år seinere enn de trodde da de startet. La oss bruke de 4 første vinnerne av innovasjonsprisen som eksempler: eZ Systems, Cardiac (nå Imatis og Baze Technology), Gatsoft og 24SevenOffice hadde til sammen 37 ansatte da IKT Grenland ble påbegynt, og en omsetning på 26 MNOK. I dag har disse vokst til mer enn 330 ansatte rundt omkring i verden, og 319 MNOK i omsetning. Altså: 9 x vekst i antall ansatte, og 12 x vekst i omsetning!
Gründerne Aleksander, Morten, Amund og Stian har i IKT Grenland-epoken skapt 300 nye arbeidsplasser!
Det er fascinerende tall basert på bare fire medlemsbedrifter. En grovtelling på medlemslista som nå har passert 100, forteller meg at det har oppstått mer enn 25 nye bedrifter i den samme perioden.

Finnes det en grunn til at denne utviklingen ikke skal fortsette?

Derfor trenger vi hverandre. Møteplasser, kompetanse-deling, og inspirasjon til å orke å gå som langt som trengs for å lykkes med kommersialisering av de gode ideene. Det er IKT Grenlands rolle de neste 10 årene også.

Lykke til, og takk for et fantastisk inspirerende samarbeid!

En glad, men litt vemodig hilsen fra Bård

(som du heretter treffer på blant annet privat epostadresse stranheim-at-online.no, eller la oss beholde koblingen på LinkedIn)

Hei IKT-venner

To uker borte, og dere har smelta bort all snøen. Takk skal dere ha! Kaffe i solveggen, polering og sommerdekk, tur i skogen, første sykkeltur på racer ute... deilige dager! Ingen grunn til å utsette det lenger: Bouvet inviterer igjen til ny åpen terrengsykkel-konkurranse 6. mai kl 18, på Hoppestad. Håper ikke Lars Erik har begynt å trene, da blir han uslåelig (ref forrige runde i fjor høst).

Siden sist har 130 av dere vært med på IKT Grenlands kveldsmøte hvor Microsoft var hoved-trekkplaster. I tillegg var det 30 som var med på Kunstkomm, så samlingsplassen vår funker! Snart er det ny mulighet: Torsdag 29. april kl 19 er det tema som burde være aktuelt for absolutt alle medlemsbedriftene! Meld deg på nå!

Det har også vært arrangert Abelgøy-finaler, IKT Grenland var vertskap for Skiensfinalen som Menstad Ungdomsskole gikk seirende ut av! Gratulerer. Vår Tommy Nordby går over i en heltids IKT-relatert stilling i Skien Kommune, og fortsetter med våre felles samarbeidsprosjekter.

Jeg får stadig linker til nyheter fra medlemsbedriftene. Denne syns jeg var inspirerende, her er to av Telemarks stoltheter, Novelda og Imatis, fremhevet i en banebrytende medisinsk teknologi-anvendelse.

Så et forsøk på å lage en overgang til siste tema: En familie som hadde fått barn nummer fem skrev i fødselsannonsen i avisa: "Med dette takker vi for oss i denne spalten". Bård vil snart måtte si det samme, på vei over i jobben som arvtaker etter Isak Rosenvold som direktør for Innovasjon Norge Telemark. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på den meningsfulle oppgaven det er å jobbe sammen med teamet i Skien i å skape næringsvekst i Telemark.
Det er litt vemodig også, for det betyr at jeg må gi fra meg åpen-blid-skapende-ledertrøya. Ståle Tveit, Benjamin Selmer og Vidar Top er valgkomite med ansvar for å finne ny leder, og har du lyst bør du gi et signal. Kanskje det aller mest spennende vervet man kan ha i Grenland...!?

God uke!

Hilsen Bård

Varden170409Ibsenhuset

IKT Grenlands styreformann holdt i år talen til alle som mottok fag- og svennebrev i Ibsenhuset 17. april 2009. Nedenfor finner du ordene til de unge som hadde nådd en viktig milepæl.

(bilde velvillig utlånt fra Varden. Fotograf Bjørn Harry Schønhaug)

 

 

 

 

 

 

Gratulerer med dagen!

Åssen er det med deg? Er du Åpen Blid og Skapende?

Hvor mange av dere har valgt fag og utdanning tilsvarende drømmen dere hadde da dere var 10 år?

Jeg ville bli brannmann... ganske konvensjonell, men det ble jeg ikke.

Når du var 14 år da?

Jeg ville jobbe i helse-sektoren, kanskje fordi jeg er oppvokst på institusjoner med grønne og blå kors i logoen, og jeg trodde ikke på noe liv uten hvit frakk...

Tilfeldigeheten (?) gjorde at jeg ble data-ingeniør, det skulle jo være så smart i 1981 da de første PC’ene kom. Jeg innrømmer det med en gang: Jeg ble aldri noen god ingeniør.

Du har gjort ferdig utdannings-løpet du startet på for noen år siden, jeg derimot er et dårlig forbilde også her: Bachelor-oppgaven min ble aldri ferdig, fordi jeg lagde bedrift av ideen istedet. Hadde bedriften blitt en suksess ville alle sagt jeg var en flink fyr, men også bedriften gikk ad undas! Ideen var å lage en database-rubrikkannonse-løsning, ala det du idag kjenner som finn.no, men dette var mange år før internett, og da var det rett og slett en glimrende ide -til feil tid.
En av grunnene til å dele det med dere, er at jeg har skjønt at mange føler seg bedre når jeg forteller om mine fiaskoer, pluss at jeg tror det er lurt å være åpen også om det som ikke funker, både fordi det ligger mye læring i dette, også tror jeg at den som gjør seg selv sårbar ved å fortelle om sine svakheter, blir ennå sterkere.

Åpen – Blid og Skapende: De første 4 ½ minuttene av denne talen til dere handler om det første, det å være Åpen...

Sannsynligvis kjenner du uttrykket ”Skomaker, bli ved din lest!”

Feil: Det burde vært ”-bli ved din lyst!”. Jeg gikk tilbake til å jobbe med folk. Jeg vet idag at drømmen min som jeg hadde som 14-åring, var riktigere enn hva jeg mente var smart som ung voksen mann. Og idag kan nesten enhver utdannelse, eller kompetanse, kombineres med det du har lyst til. Første gode råd på veien videre er derfor å være Åpen, ærlig mot deg selv, så du velger å bruke talentene dine på det du har mest lyst til, ikke det som gir mest prestisje eller mest penger.

Åpenhet istedet for tradisjoner eller det å tilfredstille andres forventninger hjelper deg til å gjøre de smarte valgene, både de små og store valgene i livet.

Apropos små og store valg: Hjemme hos oss har vi en fin arbeidsdeling. Kona mi, som er det lureste valget jeg har gjort, for 28 år siden, har ansvaret for alle de små beslutningene, mens jeg har ansvar for alle de store. Og hittil har det ennå ikke vært noen store beslutninger.

 

Åpenhet i store ting handler kanskje om yrkesvalg, partnervalg, bostedsvalg..

Åpenhet i små ting handler om å gjøre ting på ny måte, nøkkelen til læring, evne til å lytte til kritikk –er du skikkelig god i å være Åpen sier du ”takk” selv når du føler kritikken er urimelig og leter ette hva av den du kan bruke til noe...

 

Den størse hindringen for å få utfoldet ditt eget potensiale i tiden fremover er ikke en eller annen krise noen har satt navn på. Den største hindringen er du selv, måten du selv lukker dører på eller ikke tør åpne dem. Åpenhet hjelper!

 

 

BLID, er det neste stikkordet. Jeg begynte med å spørre deg om du er Åpen Blid Skapende...

Hvorfor akkurat disse adjektivene lurer du kanskje på? Det er kort og godt fordi jeg er invitert til å holde denne talen for dere fordi jeg er styreformann i IKT Grenland, en organisasjon med over 80 medlemsbedrifter. IKT Grenland har tre definerte verdi-bærere, og det er -ja, det har du sikkert skjønt. Også har vi et virtuelt medlemskort, og det går rett og slett ut på å kjenne til historien om de to yngste generalene i nederlandsk historie. (historien har IKT Grenland valgt å formidle kun verbalt -den finnes derfor ikke på våre nettsider. Kjenner du den ikke, spør en av våre medlemmer, de kjenner den garantert likevel).

Dette er ikke ment som noe smilekurs. Det handler sånn jeg forstår om å lage en smilende fasade. Det blir vi sjuke av hvis det ikke er smil bak fasaden også. Men poenget mitt er at vi har et valg. Hva vi fokuserer på! De to rekruttene lette etter noe å skryte av hos den andre, og fikk andre til å bli klar over det. Og hva skjer når du velger å fokusere på noe som er bra? Jo, du får det bedre selv!

Jeg har jobbet 15 år i industrien. Der fortelles det om en sveiser som var flink, men alltid slurva på deler av jobbene han gjorde. 15% av sveisen holdt rett og slett ikke mål. Hver gang ga sjefen hans en skrape og pekte på det som var dårlig uten at det hjalp. Helt til han fikk tipset om å peke på det som var bra! Skryte av det, fortelle hvorfor det var godt håndtverk. Da skjedde det noe.

Jeg er sikker på at sjefen også gjorde 15% elendig håndtverk som leder, heldig er du om du får en sjef som er 85% god! Og vil du spille sjefen din bedre, anbefaler jeg det å skryte av det du liker, ikke ta han for det som ikke er bra.

Kanskje oppdager du at utdanninga du har fått ikke er så god som du hadde håpet. De fleste av oss føler vi har store hull kompetansemessig når vi kommer ut i arbeidslivet. Så kan du velge å fokusere på hullene, og snakke om alle manglene til alle du møter. Med det restultatet at du prater din egen utdannelse og dermed deg selv nedover på verdiskalaen.

Jeg er en Grenlands-patriot! Syns vi skal skrinlegge dumme debatter om Porsgrunns-elva og Skiens-elva, og kalle det for Grenlandsfjorden. Det er jo ikke mye elv å skryte av heller... Finner man noe nytt man kan enes om, slipper noen å måtte gi seg. Og måten vi snakker om Grenland på, gir det bildet av Grenland vi ønsker, og da er det lurt at vi forsterker det vi liker og ikke motsatt.

IKT Grenland har valgt å være, i tillegg til Åpen og Skapende, nettopp Blid. Det betyr at vi aldri går ut i media med kritikk. Det bygges ikke bauta over kritkerne. På tomanns-hånd kan vi godt fortelle direkte til den som kan gjøre noe med det hva vi heller ville ha gjort når vi er misfornøyd for det er vi selvsagt mange ganger. Jeg var en ung og sint mann en gang. Nå er jeg ikke så ung lenger. Heldigvis lærte jeg meg tidlig å finne 3 ting å være glad for hver dag. De dagene det er vansklig, er det viktigst. Og når ryggmarksrefleksen min gir meg lyst til å fortelle en journalist om noe som er helt på tryne, så hører jeg kollegaen min, Torkild Follaug sier ”Nei, Bård, det er sutring, det driver ikke vi med!”

En del politikere ligner på et ektepar som går ut i hagen så alle naboene skal høre dem når de krangler, også går de inn i huset når de skal kose. Jeg anbefaler å gjøre motsatt. Det blir det et bedre Grenland av.

 

Dette andre rådet, om å være blid, handler på mange måter om å være raus, mot andre og mot deg selv. En minst 85% god sjef jeg hadde en gang sa: "Det er utrolig hva du kan få til hvis du ikke må ha æren for det selv".

 

 

SKAPENDE er mitt tredje poeng.

Åhhhh, Telemark er jo bare det aller beste stedet å være når vi skal snakke om det å være Skapende! Når vi skal skape arbeidsplasser, så handler det om å kunne bygge ut noe til stor skala. Industrialisere det kaller vi det. Og ingen har en bedre industrialiserings-historie i Norge enn oss! Vi har vært først og størst og best på en masse områder.

Jeg var 15 år i Hydro, bedriften som feira 100-årsjubileum på børsen igår. Idag heter gjødsel-biten Yara, og fabrikken på Herøya er fortsatt verdens største produsent av mineralgjødsel. Og gutta som var gründere hadde skikkelig hårete målsettinger. Det var ikke å lage den største fabrikken i verden. Målet var å løse sultproblemet i verden. Det lukter ikke mye jantelov av noen som tør å si sånt.

Den ene av disse gründerne hadde allerede gründa Elkem, og det som idag heter Eramet, er produsent av verdens reneste ferromangan. Norcem er den produsenten i verden som produserer sement med lavest CO2-utslipp. Og kompetanse på CO2-utslipp og CO2-fangst, der er vi blant de ypperste fagmiljøene i verden! Så du forresten bildet fra åpninga av CO2-labben på Kjølnes i avisa igår? Det likte jeg på flere måter, for der sto det to Åpne Blide og Skapende damer nærmest kamera, en direktør og en fylkesordfører, mens mannen, en statssekretær sto lengst unna. Historien er nok preget av menn, mens dagen idag og morgendagen ennå mer forhåpentligvis forteller en industri-historie om kvinner og menn som kan, vil og tør.

 

Industrihistorien vår er så gammel at vi ikke vet når den startet. Jernutvinningen på Møsstrand hadde pågått lenge før vi ble kjent med det neste industri-eventyret, Brynesteinsproduksjonen på Eidsborg. Denne begynte i år 1200 e.kr.f. og har pågått kontinuerlig siden: Norrøna fabrikker heter dagens utgave av en over 800 år kontinuerlig industriepoke, ingen andre steder i landet kan måle seg med det. Her ligger også grunnen til at vi ble norges første by, som ikke var politisk vedtatt slik Kristiania, Tunsberg, Bergen og Trondheim var. Der hadde kongen planta flagget sitt først, så ble det en by. Vi lagde en handels-stad først, så kom kongen etterpå. Vi har gjort det sjæl!

Og det har vært unge, nyutdanna folk som har fått til mye av det vi kan være stolte av. Prosjektledelsen av Hydros fabrikk på Notodden var det en ung nyutdanna ingeniør som sto for, han var så ung og dum at han ikke visste at det var umulig å få det til på så kort tid med de ressurser han hadde til rådighet, derfor gikk han bort å gjorde det. Lederne i mange av IKT Grenlands medlemsbedrifter sier akkurat det samme: De vil ha tak i de unge nyutdanna som ennå ikke har lært seg at ei humle ikke kan fly. Da kan de bli først, størst og best i verden på sine områder. Flere av disse bedriftene er det allerede.

 

Syns du det ble mye forherligelse av Telemark? Vel, hvis du ikke er fra distriktet så kan jeg trøste deg med at det jeg har fortalt om ikke er historien om telemarkinger. For det er nemlig det man i Telemark kalte utleninger som har stått for det meste av gründer-virksomheten. Birkeland og Eyde var fra Oslo og Arendal. Gunnar Knudsen som var nyutdannet skipsingeniør som 23-åring og dro igang skipsbygging i jern, i tillegg til etablering av Borgestad fabrikker og lagde norges første elkraft-verk rett nedi bakken her, han var også fra Agder. Men alle disse kom til Telemark, og det fortsetter ”utleningene” å gjøre. Hvofor? Spør du Alf Bjørseth som er gründeren bak REC verdens største fabrikk for silisum-basert råstoff til fornybar energiprodukter, solcelle-industrien, så sier han noe viktig:

-"I Grenland er risikoen minst, fordi Grenland har folk som er vant til å jobbe 24 7, pluss en etablert leverandørindustri som kan bygge og fikse det aller meste akkurat når vi trenger det".

Det handler om sånne som dere, flinke folk med fagbrev eller svennebrev!

 

Fortsett å gjøre Telemark til den mest attraktive plassen for nye bedriftsetableringer. Eller sagt på en annen måte: Vær Åpen Blid og Skapende!

 

Gratulerer med dagen!

100 medlemmer 17. mai 2010 24servenoffice 24sevenoffice 24SO abelgøy ÅBS-poeng Adventskonstert afi alarmsystem aleksander farstad allegro altoros ama-tech ambassadørpris amesto AMESTODAGEN 2009 andante amoroso Andreas Hagen Android åpen åpen kildekode åpenhet aplia Apple arbeidsplasser arena arena-programmet Arenamøte Arenaprogrammet årets kvinnelige gründer Argentum Arise Arkidata arnea asbjørn hovstø atle barclay atle skei australia Bank bård stranheim baze baze technology baze tecnology BazeField bazeport bemanningsbyrået bergfald Best på web BI bidevind consulting Bioforum Telemark BioNor bionor immuno birger tufte johansen bjarne berg wig bjella blid blog Blogg boigrenland bordtennis bosted Bouvet Bouvetlekene Brainsbusiness brann brevik brobygger; IKT brokerage events bronze label brukerråd brukerrådet BTV Bypakke cadpartner cardiac cba cba consultants cbt CEE Center for Sustainable Industry charlott eidbo-ahnssen chateau neuf christoffer schwanstrøm cintra Cluster development Cluster Management clustermembers cms conference CONNECT Connect Østlandet cronus CSI dag andersen dag sigurd larsen dagens næringsliv dagligdata Datalagringsdirektivet deling den norske modellen Dialog didrik difi Digiflex digitale fortellinger dilemma dino esposito Dun & Bradstreet e-læring edb EDB ErgoGroup EDB Industry ekdahl elan it elektronisk forretningsdrift eli aakre engelsk enterprise 2.0 entreprenører entreprenørskap EO Funktion eo-funktion eo-funkton Eramet Erasmus Erfaringsseminar erik gudbrandsen erik helstad Erna Solberg Ernst & Young ERP esenteret Etablererkontoret Etablering etikk etisk forum telemark europas beste europas beste klynge evaluering Evy-Anni Evensen Excellence expo expo 2009 expo 2010 ez eZ Conference ez publish ez Systems facebook Facebook. LinkedIn fagbrev fagbrevutdeling Felleskalender finanskrise finn.no First Lego League flemming sveen fll Fokus Bank foresight Fornyingsminister forretningsforståelse forretningsmodellering Forretningsplan forretningsutvikling Forskerkafe Forskning Fortuna Rådgivning fredagsmoro fredagsprofil Fremtiden fri programvare fridge friprog Friprogmaster Gaiaware GalaxeLAN gartner group gaseller gass gat Gat-Ship gatship gatsoft gaver generalforsamling generalhistorien gjemsø skole global future Google Google Analytics Green Business Green Business Norway Grenland grenland 2.0 Grenland ARENA grenland expo Grenland Web Grenlandsfilm grenlandsfilmen grenlandskommunene grenlandssamling grenlandweb GREP GREP Kompetanseutvikling Grenland grill Grilling grunder Gründercamp gründere grunderuka grunderuke gullhjelmen gunn marit christenson halogen Handelshøyskolen BI Heistad helse Helse IKT helseinformatikk helseinnovasjon helseomsorg helseteknologi Helterennet henrik finsrud herøya Herøya Industripark heyra HiG HiST HIT HIT fagdag Hollenderiet horisontaler hpv htc hubei hundreårsmålene Hurtigruten høgskolen Høgskolen i Telemark Ibsenhuset icg iit IKT ikt drammen IKT Grenland ikt grenland strategi ikt grenlandskortet ikt i sb ikt i ub IKT Norge ikt næring IKT studier IKT-studier iktgrenland.no iktgrenlandskortet ildsjel imatis Individuals Industrikompetanse informasjonssystemer informatikk inger lysa Inkasso inn2be innbrudd Innovasjon innovasjon norge innovasjonspris Innovation Performance internship intervju Intrum Justitia iphone IS Partner ispartner it arena drammen IT Consult IT4You itc ITIL itrust ITS ITS-arena itum itum ez Itum Grenland JamZone jan arvid gravklev jenteandel jessen og bjelkemy-østvang jesusbasert ledelse Jim Ryen joakim Jobbsøkere Jul jørn eriksen Kina kjerneverdier klokkerholmen klosterøya klynge klyngeevaluering klyngefacilitering klyngekvalitet klyngemodenhet klynger som vekstinstrument klyngeutvikling kommunikasjon Kompetanse Kompetanseindustri kompetenznetze deutchland kongsberg Kongsberg Maritime KPMG kredittvurdering krisa kristine langerød kulturingeniør Kulturnatta kunnskapsseminar kunnskapsverkstedet kunstkom kurs kveldsmøte kvinner lan lasse johansen Lean lean forum grenland Lean Learning Institute Lean Learning Telemark learning community learntec ledelse LG likviditet lill-ann bråthen linkedIn lyk-z Mac-brukergruppe Magnar Kleiven magnet maja furuholmen Maritime marked markedsføring mastergrad IKT media mediaeffekt medielandsby medlemsmøte medlemsoversikt medtest mektige kvinner mental helse merkevarebygging mflow MGP microsoft miljøfyrtårn miljøteknologi miljøvennlig Millenials Mobil-teknologi muligheter musikk mæla ungdomsskole N.E.G. NAV nce netcom nettsamfunn nettverk networknorway nevu NHO NHO Telemark niklas permats nilssen oversetting Norges Forskningsråd norner Norsk Styrenettverk novelda nrk Nyhetsbrev Næringsforum Telemark næringsklynge næringsklynger næringsliv næringslivssamarbeid næringsrettet nørretranders offentlige anskaffelser Officer officer telemark Ole Johnny Hansen omsorg Omvisning open days open nordic open source opensourcemaster openspource origo ID Oslofjordfondet oss&rm packt Panel per berg Petter Ellefsen piloter PIT plan1 Playgate PMI Pub politikk Porsgrunn porsgrunn kommune Porsgrunn Porselæn Positiv Powel Gemini pp praksis praksisplass praksisplasser prediktor presentasjon Presentasjon og kommunikasjon primadonnaer process IT innovation produkt/teknologi produkttesting profbox prosjekt prosjektledelse Prosjektlederforum prosjektlederkurs prosjektlederutdanning Prosjektstyring protectoria racom Rammebetingelser rating red herring redturbine regionsutvikling ressurser RIM risiko rom3 rosing SaaS Salgs- og markedsforum salgskurs Samarbeid Sauherad semiar Seminar sigurd juvik Silicon Valley sitecom skapende Skattebetalerforeningen SkatteFUNN Skien Skien Fritidspark Skien kommune skien vgs Skien videregående skien videregående skole skole skoleforum Skoletavla smart småtinget Soliditet sommer sommerjobb sommervikarer Sony sosiale medier sosialt entreprenørskap Springbrett springer kulturstudio spørreundersøkelse Spørsmål ssg ST Ericsson Statoil statsråd Heidi Grande Røys steinar solberg Stian Rustad STiG stig gåre andersen Stockholm storebrand storform strategi strategisamling studenbedrift studentbedrift studenter studentprosjekt Styre summer camp superbrukere sustainable lifestyle sustanable industry svein torgeir dale svennebrev Sverige sykkel sysselsettingsvekst søkning TA Talent Factory Talentutvikling talentutviklingsprogrammet tbpw tdc team consulting teamconsulting teknolab teknolaben teknologi teknologimiljø Grimstad teknologisk plattform Tel-Tek telemark Telemark best på web telemark fylkeskommune telemark sør Telemarkforsking Telemarkhelten Telemarkreiser telemarksforskning Telemarkskanalen temperatur teo härén Terje Klausen terje lien aasland terje og mia skriver terje skriver terje vigen terrengsykkel ticket4you tipping point methodology TK Olsen Tokke tommy nordby tor-arne Tor-Arne Bellika Torbjørn Røe Isaksen torkild follaug TQM Center TQM Center Norway TQM Partner trening trond ingebretsen trygve nilssen TV-aksjonen twitter tyveri UB UiA UiO uke 44 uke 46 ukesmail ungt entreprenørskap USA utdeling utviklerforum Varden varslingssystem vegvesenet vekst i grenland velferdsteknologi venner venstre vertikaler vestsiden skole Viaduct Vianova viaoss vidar top videreutvikle vind vinnerkonferansen vrådal VTS web Web 2.0 web teknologi Wiborg windpower xlnt it xstore z-nett zones øresund øresund it øystein beyer Øystein Bredal Thorsen

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

IKT Grenland i rask vekst

IKT Grenland er en næringsklynge i Innovasjon Norges Arena-program. Næringsklyngen er en videreutvikling av Vekst i Grenland-prosjektet og bedriftsnettverket IKT Grenland. Vi har i dag over 100 medlemsbedrifter og har siden 2001 skapt en årlig vekst i sysselsettingen på opp mot 40 prosent og bidratt sterkt til rask økende eksport. Kanskje din bedrift bør være med?

 
Abonnere på nyhetsbrev
 

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.